KARAKTER

VACHTVERZORGING

de pomeranian is een ideale gezelschapshond. Ze zijn vrolijk, nieuwsgierig en aanhankelijk en extreem gehecht aan hun baas. Het zijn echte gezinshonden, die niets liever willen dan in het gezelschap van hun baas zijn.

Dit zijn de belangrijkste karaktereigenschappen van een Pomeranian


  • Speels
  • Actief
  • Zeer intelligent
  • Energiek
  • Waakzaam
  • Vrolijk

BEWEGING

De Pomeranian vindt het zo fijn om lekker met de baas te spelen, dat het beestje dit wel de hele dag door kan doen. Spelen, fietsen en rennen met de baas: alles is leuk voor de pomeranian . Houd je van het maken van lange wandelingen? Dan kun je jouw hondje beter thuis laten. De pomeranian is namelijk niet gebouwd op het maken van lange stukken lopen. Bovendien vindt het beestje het leuker om gericht met je te spelen. (Kort) wandelen is fijn, maar lekker samen stoeien en spelletjes spelen is nog veel leuker.

VOEDING

Wanneer de pup oud genoeg is en het nest mag verlaten dan heeft hij al een aardig dik en lang vachtje. Mijn tante zal de pups aan het borstelen hebben leren wennen. Dit zet u uiteraard voort. In de aanleer periode dagelijks borstelen, daarna zal 1 x per week borstelen voldoende zijn. Als de dieren er van jongs af aan goed aan wennen dan vinden ze het later vaak een leuke gebeurtenis. Borstel in het begin niet langer dan een paar minuten achter elkaar. Als we de Dwergkeeshond,  Pomeriaan zo op het eerste gezicht zien, lijkt het alsof er veel tijd in de vachtverzorging gaat zitten. Het tegendeel is waar. De ondervacht is wollig, maar de boven vacht bestaat uit langere niet al te zachte dekharen. De pomeriaan wordt meer geborsteld dan gekamd. Hiervoor gebruiken we een universele borstel Ook een varkensharen borstel en een middel grove kam heeft u regelmatig nodig. Door het borstelen verwijderen we niet alleen eventueel vuil, maar wordt ook de huid gemasseerd. Dit bevordert de bloedsomloop in de huid, waardoor de vacht een optimale conditie behoudt. De bevedering (lange haren aan de voorpoten) wordt voorzichtig gekamd.

Dwergkeeshonden, Pomeranians worden tegendraads geborsteld. Te beginnen bij de kop: de nekharen achter de oren borstelen we naar voren. U houdt het haar met een hand plat en gaat laagje voor laagje verder. Achter de oren kan een klit zijn ontstaan. Voorzichtig uitpluizen en dan vanaf de uiteinden van de haren voorzichtig uit elkaar kammen. Achter de oren eventueel een beetje droogpoeder strooien en even later goed uitkammen. De staart in de groeirichting borstelen. Bij regelmatig borstelen hoeft een Pomeriaan eigenlijk niet gewassen te worden. Mocht wassen noodzakelijk zijn door onvoorzien omstandigheden of voor het tonen op de show: gebruik dan altijd een speciale shampoo voor honden. De shampoo mag niet in de ogen of oren terechtkomen. Het schuim moet goed uitgespoeld worden (ingedroogde shampoo resten of niet voor honden geschikte shampoos kunnen jeuk en irritatie veroorzaken). 

Een jonge pup moet 4 maal per dag eten, ’s ochtends, ’s middags, na het avondeten en 2 uur voor het naar bed te gaan. Als uw pup een keertje niet wilt eten, is dat niet erg. U kunt het eten later dan nog eens aanbieden en als de pup echt niet wil eten (bijvoorbeeld als hij nog moet wennen), kunt u hem iets lekkers geven, bijvoorbeeld een plakje kipfilet (naturel!) zodat de pup wel iets in zijn maag heeft.

Zorg ervoor dat u uw pup niet overvoert; overgewicht schaadt de gezond van uw hond. Bovendien is overgewicht een grote belasting voor de rug en de belangrijke organen. In de zomer raakt een te dikke hond zijn hitte niet zo makkelijk kwijt. Kijk naar uw hond; wanneer u de ribben en de tussenruimtes nog kunt voelen, maar de ribben niet kunt zien, is uw hond op een goed gewicht. Pups mogen uiteraard wat puppyvet hebben, zij moeten immers nog groeien!